Bebeklerde 2 Yaş Sendromu Nedir?

22-12-2022 16:42
Bebeklerde 2 Yaş Sendromu Nedir?

 2 yaş sendromu nedir dendiğinde 2 yaş sendromu, bebeklerde daha önce bulunmayan durum ve duyguların yaşanmaya başlamasıdır. Geçicidir. Bebeklerde benlik duygusunun oluştuğu dönem olarak tanımlanabilir. 2 yaş sendromunda genel olarak; ebeveynlere karşı inatlaşmalar, ortada bir neden yokken ağlama krizleri, belirli durumlar da ısrar, kendilerine ve başkalarına zarar veren (vurma, ısırma gibi) eylemleri barındıran sinir krizleri.. gibi belirtileri sergilemeye başlarlar.
 
Ancak bu dönemin şiddeti anne karnından bu zamana kadar nasıl bir ortam da ve nasıl ebeveynlerle yetiştikleri ile birebir bağlantılı olarak farklılık göstermektedir. 2 yaş sendromu ne zaman biter sorusuna cevap olarak yapılan araştırmalar bu dönemin genelde bir ya da bir buçuk yıl kadar sürdüğünü göstermektedir. Bebeğin bu döneminde ebeveynler, kendilerini ne kadar geliştirir ve bilinçlendirirse iki taraf içinde süreç daha sağlıklı ilerleyecektir. Bu dönemde sabır ve bilgi sizler için temel iki dayanaktır.
 

2 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak bu dönem ergenlik ile başdaştırılabilir. Bebeğinizin gelişiminde doğal karşılanması gereken bir süreçtir. Her anlamda kendini zorladığı bir dönem olan bu yaş, bebeğinizde bu tepkileri gayet rahat doğurabilmektedir. En başta 2 yaş sendromu ağlama krizi şeklinde kendini gösterir. Bebeklerin hal ve tavırlarında ‘’hayır’’ teması hakimdir.
 
Genel belirtiler:

-Yüksek sesle bağırma hatta çığlık atma eğilimindedirler.
-Elindekileri veya buldukları eşyaları fırlatmalar görülür.
-Uyku düzensizlikleri başlar. Uykuya dalamama, uykudan uyanmalar fazlalaşır.
-Yatağında yatmamaya başlar ve ebeveynlerin yatağına gelmek isterler.
-Yeme bozuklukları oluşur. İştahsızlık göstermeye başlarlar.
-Yemek seçmeye başlarlar.
-Bebeklerde karşı tarafa karşı çok çabuk küsme ve darılmalar görülmeye başlar.
-Hızlı duygu değişimleri yaşarlar. Mutluyken bir anda mutsuz bir şekilde ağlayabilirler.
-Genel rutinlerinde bozulmalar görülür.
 

2 Yaş Sendromundaki Bebekler İçin Neler Yapılmalı?

Bebeğinizin bu döneminde iki tarafın da mental sağlığı için ebeveynler 2 yaş sendromu nasıl atlatılır konusuna genel olarak hakim olmak zorundadırlar. Profesyonellerden, bloglardan, kitaplardan, görsel materyallerden olabildiğince her bilgiye ulaşarak size ve bebeğinize en uygun çözümü oluşturabilecek yetkinliğe ulaşmaya gayret göstermelisiniz.
 
Genel olarak neler yapılmalısınız:
 
-Hayır cevabı yerine mantıklı ve yerinde açıklamalar yapmalısınız ve sürtüşmelere mahal vermemelisiniz.
-Her zaman böyle bir ortam oluşturmama gayretinde olmalısınız.
-Bebeğinize sağlıklı bir günlük rutin oluşturarak bu dönemi onun için eğlenceli hale getirmelisiniz.
-Bebek gün boyu evin içinde olmamalıdır. Dışarıda zaman geçirmesi sağlanmalıdır.
-Yeme düzeni oturtulmalıdır.
-İlginizi ve sevginizi sağlıklı şekilde, dozajında göstermeyi öğrenmelisiniz. Ebeveynlikte kilit noktanız ‘’denge’’ olmalıdır.
-Tutarlı olmalısınız evetler ve hayırlar belirli olmalıdır.
-Ebeveyn olarak anne başka baba başka bir iletişim sergilememelidir. Evde sınırlar çizilmelidir. Bu ortamda ki kaosu sıfıra indirecektir.
-Şiddetin hiç birini bebeğinize göstermemelisiniz.
-Ne sözel ne fiziksel olarak. Bu dönem de yapılan şiddetin her türlüsü ilerde bireyde geri dönülemez travmalara yol açmaktadır.
 

2 Yaş Sendromu Yaşayan Bebeklerdeki İnatlaşma ile Nasıl Başa Çıkılır?

Öncelikle bebeğinizin daha iki yaşında olduğunu ve olgun davranışlar sergileyemeyeceğini ve bunun geçici bir süreç olduğunu kavramalısınız.
 
Bebeğiniz sizinle bir konu üzerinde inatlaştığında:
 
-Öncelikle sakinleşmesini bekleyin.
-Bebeğinizin göz hizasına inin.
-Öğüt vermeye çalışmadan önce onu anladığınızı dile getirin.
-Konuyu geçiştirmeyin.
-Sakinleşmesinin ardından ufak fiziksel temaslarla onu güvende hissettirin. Bu bebeğinize karşıt iki taraf değil de aynı takımda olduğunuzu hatırlatacaktır.
-Aç olmadığından emin olun.
-Bebeğinize onunla empati kurduğunuzu gösterecek söylemlerde bulunun ve en önemlisi sabırlı ve sakin olmaya özen gösterin.
 
Mukano Kids olarak bloglarımızda sizlere en çok fayda sağlayacak konuları ele alarak; bu özel ve zor ebeveynlik yolculuğunda sizi ve bebeğinizi düşünüyoruz. Bebeğinize ve ebeveynliğe dair merak ettiğiniz tüm bilgileri sizlere sunmaya devam ediyor, her anlamda mutluluğunuz için çalışmaya devam ediyoruz.
Retina Dijital
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.