Bebeklerde Aşı Takvimi

17-06-2022 16:06
Bebeklerde Aşı Takvimi


Minikleri virüslerden ve bakterilerden koruyan aşılar, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmeleri için son derece önemlidir. Bebekleri tehlikeli hastalıklara davetiye çıkaran bakteri ve virüslerden korumanın en kesin yolu olan aşılar, pek çok hastalığı engeller ve bebeklerin bağışıklığının bu tarz hastalıklara karşı güçlenmesine yardımcı olur.
 
Bebekleri ve çocukları hayati tehlike yaratan birçok hastalığa karşı koruyan aşılar aynı zamanda bu hastalıklara karşı toplumsal bağışıklığın oluşmasına da yardımcı olur. Bu nedenle bebeklerde aşı takvimine dikkat edilmesi gerekir.
 
Peki bebekler hangi aşıyı hangi ayda olmalı? Bu yazımızda bebeklerin aşı takvimini detaylı şekilde açıklıyoruz.

 

Yenidoğan Bebeklerin Aşı Takvimi

Bebeklik aşıları ve çocukluk dönemi aşıları Sağlık Bakanlığı aşı takvimine uygun olarak yapılır.
Ayrıca bebeklere yapılan aşılar bebek aşı kartına not edilir ve bu sayede bebeğinize hangi ayda hangi aşının yapıldığını ayrıntılı şekilde görebilirsiniz.
 
Bebeğiniz büyüdüğünde ya da okula başladığında herhangi bir aktiviteye katılmak istediğinde bebeklik ve çocukluk aşılarının yapılıp yapılmadığı sorulabilir. Bu tarz durumda aşıların kaydedildiği aşı kartı üzerinden bebeğinizin aşılarının tam olduğu kolay bir şekilde anlaşılır.
 
Yenidoğan bebeklerin aşı takvimine göre miniklerin doğumdan sonraki ilk 24 saat içerisinde Hepatit B aşısı olması gerekir.
Ardından yenidoğan bebeklere 1. ayda ikinci doz Hepatit B aşısı yapılmaktadır.
 
Miniklerin 2. ayda ise Verem, KPA ve Beşli karma aşısı dahil 3 farklı aşı olması gerekir.
Yine doğumdan sonraki 3. ay içerisinde Rotavirüs aşısı ve 3.ayın ardından Menenjit aşısı yapılmaktadır.
 
Büyümeye başlayan ve dünyaya alışan yenidoğanlar 4. ayda da Beşli karma aşısının ve KPA’ nın ikinci dozunu olmaktadır.
 
 

Bebeklerin 6. Ay Aşı Takvimi

6. ayda Hepatit B aşısının üçüncü dozunu olan bebekler 4. ayda yapılan Beşli karma ve KPA aşılarının da üçüncü dozunu alırlar.
 
Bebekler 6. ayda ek olarak daha önce olmadıkları yeni bir aşı ile karşılaşırlar.
 
Son derece tehlikeli bir hastalık olan çocuk felcine karşı bebekleri korumak için yapılan çocuk felci aşısı ağızdan yapılır.
 
Bu aşıların uygulanmasının ardından bebeklerin ilk 6 aylık aşı takvimi tamamlanmış olur.

 

Bebeklerin 12. Ay, 18. Ay ve 24. Ay Aşı Takvimi 

Hareketlenmeye ve yürümeye başlayan bebekler bu dönemde KPA’nın son dozuna ek olarak Su çiçeği, Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak(KKK) aşılarını olmaktadır.
 
Su çiçeği, Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak aşıları hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşılardır.
 
18. ayda Hepatit A aşısının ilk dozuna ek olarak Beşli Karma ve ağızdan çocuk felci aşılarının kalan dozları yapılmaktadır.
 
İlk olarak Hepatit B aşısı olup bağışıklık kazanan bebekler Hepatit hastalığının diğer formu olan Hepatit A’ya karşı da bağışıklık kazanmış olur.
 
Sağlık Bakanlığı aşı takvimine göre bebekler 24. ay aşı takviminde bir yıl önce aldığı Hepatit A aşısının ikinci dozunu almaktadır.
 
Hepatit A ikinci dozdan sonra ise bebeklerin aşı takvimi tamamlanmış olmaktadır.
Retina Dijital
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.