Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

09-06-2022 15:28
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?


Yeni doğan bebekler dünyaya ve beslenme şekillerine alışmaya çalışırken bazen sindirim sistemleri bu duruma uyum sağlamakta zorlanabilir.
Bu nedenle yeni doğan bebeklerde yaygın olarak gaz sancısı görülür.
 
Bebeğiniz tok olmasına ve altı temiz olmasına rağmen özellikle akşama doğru huzursuzlanıyor ve sürekli ağlıyorsa nedeni gaz sancısı olabilir. Yeni doğan bebeklerin dörtte birinde görülen bu gaz problemi bebekleri rahatsız eden ve günlük hayatlarını etkileyen bir problemdir.
 
Ancak bazı bebeklerde gaz sancısı daha sık ve daha şiddetli olabilir. Peki bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir? Gaz sancısını geçirmek için ebeveynler neler yapabilir? Tüm bu sorularınızın cevabı blogumuzda.
 

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Bebeğinizin her ağlaması gaz sancısı olmayabilir. Bebeklerde gaz sancısından şüphelenmeden önce bazı belirtileri kontrol etmeniz gerekir. Bebeğinizin gazı olduğuna dair en önemli işaret bebeğin kendini rahatlatmaya çalışmak için bacaklarını karnını çekerek ağlamasıdır.
 
Ayrıca bebeğin karnının sert ve şişkin olması da gazının olduğunun belirgin işaretlerinden biridir. Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı olduğunun bir diğeri belirtisi ise bebeğin emmek isteyip gaz sancısı nedeniyle emmekten kaçınmasıdır.
 
Gaz sancısı yaşayan bebek önce emmek için yaklaşır ardından rahatsızlık sebebiyle geri çekilir. Bu süreçte şiddetli bir şekilde ağlar.
Eğer bebeğinizde bu tarz bir durum gözlemliyorsanız çok yüksek ihtimalle gaz sancısı yaşıyordur.
 

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar? 

Bebeklerin doğumundan 2 ya da 3 hafta sonra başlayan gaz sancısı bebeklerde şiddetli ağlama ve huzursuzluk gibi durumlar ile ortaya çıkar.
 Bebeklerde gaz sancısı bebeklerin hareketlenmeye başladığı 3. ve 4. aylarda azalarak kendiliğinden geçebilir.
 
Çünkü hareketliliğin arttığı bu dönemde bebek yaptığı hareketlerin yardımıyla gaz sancısını geçirebilir.
Ancak bazı bebeklerde 3. ve 4. aylarda bile gaz sancısı görülebilir. Bu bebekten bebeğe göre değişebilir.
Peki gaz sancısının devam ettiği süreçte ebeveynler neler yapabilir?
 

Bebeklerde Gaz Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Bebeğin gaz sancısının giderilmesi uyuması ve beslenmesi açısından önemlidir. Çünkü gaz sancısı bebeği huzursuz ederek emmesine ve uyumasına engel olabilir. Bu da bebeğin temel ihtiyaçlarından mahrum kalmasına neden olabilir. Bebeklerde gaz sancısını gidermek için şunlar yapılabilir;
 
-Bebeğin ayak bölgesine sıcak havlu koyabilirsiniz; Isıtılan havlu bebeğin ayaklarına sarılması bebeğin rahatlamasına yardımcı olur. Sıcak havluyu bebeğin karın kısmına da koyabilirsiniz. Ancak havlunun çok sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.

-Bebeğin sırtı ovabilirsiniz; Bebeği çenesi omzunuza gelecek şekilde kucağınıza alıp yavaş ve narin hareketlerle sırtını ovabilirsiniz. Bu hareket hem bebeği sakinleştirir hem de gaz sancısını hafifletir.

- Bebeği yüz üstü yatırabilirsiniz; Bebeği yüz üstü yatırarak onun uykuya geçmesini kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca bebeğin yüz üstü yatması karın bölgesinde baskı oluşturarak gazın çıkmasını sağlar.

- Bebeği sırt üstü yatırarak dizlerini karnına doğru çekebilirsiniz; Bebeğin sırt üstü yatırılıp dizlerinin karına doğru çekilmesi bağırsak hareketini arttıracağı için gaz daha kolay çıkar. Bu sayede bebeğiniz gaz sancısından kurtulabilir.

- Bebeğe gaz masajı yapabilirsiniz; Bebeğin karın bölgesine saat yönünün tersine dairesel hareketlerle masaj yapabilir ve onun gazının çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.
Gaz masajına başlamadan önce bebeği rahat edebileceği bir yere sırt üstü şekilde yatırmalısınız.
 
 

Bebeklerde Gaz Sancısını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Bebeklerin gaz problemleri yaşamasının önüne geçmek için emziren annelerin de beslenmesine dikkat etmesi son derece önemlidir.
Emziren anne sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermeli ayrıca bebeğe gaz yapma riski bulunan gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır.
 
Emziren annelerin kaçınması gereken gıdalar şunlardır;
 
-Pırasa
-Brokoli
-Kereviz
-Lahana
-Karnabahar
-Kuru baklagiller
-Soğan
-Sarımsak
-Baharatlı gıdalar
-Süt ürünleri
-Kahve
Retina Dijital
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.