Bebeklere 1 Yaşından Önce Verilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

15-07-2022 11:43
Bebeklere 1 Yaşından Önce Verilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Bebeklere 1 Yaşından Önce Verilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Heyecanla ve merakla dünyaya gelmesini beklediğiniz miniğinizin doğumunun ardından onun sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Eğer yeni anne baba olmadıysanız yüksek ihtimalle bebeklere dair pek çok bilgiye sahipsiniz demektir.
 
Fakat ebeveynlik hissini yeni tadan bir anne baba iseniz miniklerinizin büyüme evresinde neler yapmanız ve neler yapmamanız gerektiği konusunda kafanız karışık olabilir.
Yeni anne baba olan ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan birisi bebeklerin beslenmesidir.
 
Doğumun ardından ilk 6 ay anne sütü ile beslenen bebekler bu süreçte dışarıdan herhangi bir ek gıdaya ihtiyaç duymazlar.
Anne sütü ile beslenemeyen bebekler ise anne sütündeki vitamin ve mineralleri içeren mamalar ile beslenirler.
 
Ancak ilk 6 ay dolduktan sonra bebeklere anne sütüne ek gıdalar verilmeye başlanabilir.
Fakat bebekleri ek gıdaya geçen ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur.
 
İlk 6 ayını dolduran bebeklerin sindirim sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için ek gıdaya geçiş sürecinde acele edilmemeli ve alerjen riskine karşı bazı gıdalardan uzak durulmalıdır. Özellikle 1 yaşından önce yasak besinler bebeklere kesinlikle verilmemelidir.
 
Gelin birlikte bebeklere 1 yaşından önce verilmemesi gereken besinler hangileri daha yakından bakalım.
 

1 Yaşından Önce Tüketilmemesi Gereken Besinler

1 yaşından önce miniklerin sindirim sisteminin kabul etmediği besinler şunlardır;
 
 1- Bal: Kolostridyum botalium bakterisi içeren bal, bebeklerin "botülizm” adı verilen bir çeşit zehirlenme yaşamasına neden olabilir. Miniklerin sinir sistemlerini etkileyebilen botülizm, düşük bir ihtimal de olsa ölüme neden olabilir. Bu nedenle 1 yaşından önce bebeklere bal verilmemelidir.

2- Yumurta Beyazı: Alerjen riskinden dolayı 1 yaşından önce bebeklere yumurta beyazı yedirilmemesi tavsiye edilir. Ancak en kaliteli proteinlerden biri olan yumurtanın sarısını doktorunuza danışarak 7. aydan itibaren bebeklerinizin beslenmesine ekleyebilirsiniz. Fakat yumurta sarısını bebeklerin beslenmesine eklerden üç gün kuralına dikkat etmelisiniz.
 
3- Şeker ve Tuz:  Bebeklerin 1 yaşından önce şeker ve tuz tüketmesi miniklerde obezite, böbrek sorunları ve çeşitli metabolik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle bebeklerin beslenmesine 1 yaşından önce tuz ve şeker eklenmemesi önerilir.
 
4- Kafein İçeren İçecekler:  Kafein içeren çay ve kahve tarzı içecekler bebeklerin midesine ve böbreklerine zarar verebileceğinden dolayı 1 yaşından önce bebeklere çay ve kahve verilmemesi tavsiye edilir. Ayrıca bebeklerin midesindeki asit salgısının artmasına neden olan kafeinli içecekler aynı zamanda miniklerin mide başını gevşetebilir. Bu durumda ileride bebeklerin çeşitli mide hastalıkları yaşamasında yol açabilir.
 
5- İnek Sütü:  Sindirilmesi zor bir besin olan inek sütü, 1 yaşını doldurmamış bebeklerin beslenmesine eklendiğinde bebeklerde kabızlık, gaz problemi ve çeşitli alerjik rahatsızlar meydana gelebilir. Bu yüzden bebeklere 1 yaşından önce inek sütü verilmemesi tavsiye edilir.
 
6- Kivi ve Çilek:  Vitamin ve mineral içeriği sebebiyle meyveler, bebeklerin beslenmesinde önemli bir yer tutsa da kivi, çilek ve ananas gibi meyveler yüksek alerjen riskinden dolayı 1 yaşını doldurmamış bebeklere verilmemelidir. Domates ve Bakla Kivi ve çilek gibi domates ve baklanın da alerjen potansiyeli yüksek olduğu için 1 yaşından önce bebeklere verilmemesi tavsiye edilir.
 
7- Kakao ve Çikolata:  Kakao ve çikolata, katkı maddesi ve ilave şeker içerdiğinden dolayı 1 yaşını doldurmamış bebeklerin beslenmesine eklenmemelidir.
 
8- Deniz Ürünleri:  Alerjen potansiyeli yüksek olan deniz ürünlerinin ağır metal içeriğinden dolayı bu besinlerin 1 yaşından önce bebeklerin beslenmesine eklenmemesi tavsiye edilir.
 
9- Sosis, Salam ve Şarküteri Ürünleri
 
10- Ceviz, Fındık ve Fıstık
 
11- Turşu
 
 
 
 
Retina Dijital
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.